Podstawową zaletą stosowania kotłów stałopalnych (zwanych potocznie jako „piece co”) jest ich tania eksploatacja oraz stosunkowo wysoka sprawność (do 92% w przypadku kotłów z dwustopniowym procesem spalania). Ich minusem jest spadek sprawności w miarę zanieczyszczania się wewnętrznych elementów.
Najczęściej wykorzystywaną w procesach spalania biomasą są odpady naturalnego drewna lub produkty przemysłu rolnego, takie jak:
- ścinki, trociny, wióry,
- pyły, zrębki, brykiety,
- pelet
- ziarna, słomy, łodygi, pestki
Biomasa jest powszechnie dostępna, łatwa do pozyskania i obróbki. Kotły na biomasę są oszczędne i ekologiczne a dzięki posiadaniu zaawansowanej automatyki ich eksploatacja nie nastręcza zbyt wielu problemów.
Poszczególne rodzaje kotłów różnią się między sobą:
- rodzajem spalanego paliwa: w kotłach jednopaliwowych możemy spalać tylko określony rodzaj paliwa np. pelet, w kotłach wielopaliwowych możemy spalać różne paliwa
- sposobem regulacji procesu spalania i podawania paliwa – w bardziej zaawansowanych technologicznie piecach oba procesy sterowane są elektronicznie, a ich układ regulacji zaopatrzony jest w sondę lambda
- rodzajem podajnika: ślimakowy, tłokowy, szufladowy
- wielkością zasobnika: od mniejszych, w których jednorazowy zasyp paliwa wystarcza na dwa-trzy dni do zasobników ustawianych w oddzielnych pomieszczeniach, w których zapas biomasy może wystarczyć nawet na kilka miesięcy.